Amennyiben a normál légifotózásnál még részletesebben szükséges felmérni egy terület növényeinek állapotát, az infraközeli fénytartományban kell keresni a megoldást. Észrevehetünk segítségével olyan problémákat, amik szabad szemmel még nem láthatók. Szolgáltatásunk segítségével a növénytermesztéssel foglalkozók szükség szerint lokalizálni tudják pl. a tápanyagutánpótlást vagy növényvédelmet, ezáltal pénzt takaríthatnak meg. A légi felmérés díja többszörösen megtérül.

Image module
Image module

A zöld növényi levél a fotoszintézis során az infraközeli tartományban jelentős mennyiségű fényt ver vissza, ami az emberi szem számára láthatatlan. Mindezt többek között azért is teszi, hogy védje magát a túlhevüléstől.

Ha egy növény tápanyag vagy vízhiányban szenved, esetleg károsítók fertőzték meg, a levélben csökken a fotoszintézis, ezáltal az infraközeli tartományban visszavert fény mennyisége is. Ilyenkor a romlás eleinte szabad szemmel még nem látható. Drónra szerelt kameránkkal ezt a visszavert fénymennyiséget rögzítjük légifotóinkon.

térkepezés menüpont alatt olvashatókhoz hasonlóan az infraközeli fotókból ortomazikot készítünk:

Image module
Image module

Az ortomozaikból ezután vegetációindex térképe készül. A vegetációs index egy olyan számított érték amely kifejezi a növényzet fotoszintézis termését. A növényzet kis mértékben veri vissza a látható tartomány sugarait, ugyanakkor fejlettségével, klorofill tartalmával arányosan erősödik a visszaverődés a közeli infravörös sávban. A vegetációindex térképen jól láthatók a különbségek.